VTO u Španiji

Španija je jedna od najpopularnijih, a u poslednje vrijeme i najpopularnija destinacija za IVF procedure za mnoge parove širom svijeta, još od 2006. godine kada su donijeli Zakon o reprodukciji. Kada je u pitanju liječenje neplodnosti, ova zemlja nudi mnoge vrste procedura čiji kvalitet je na izuzetno visokom nivou. Ono što je posebna prednost u Španiji jeste liberalan zakon koji omogućava mnoge procedure parovima koji ne mogu da pristupe tretmanima u drugim državama zbog seksualne orjentacije ili bračnog statusa. Takođe, imaju izuzetno razvijene procedure donacije jajnih ćelija, gdje su periodi čekanja na donorku jako kratki.

Šta može a šta ne može u Španiji?

 • postupak se radi do 50. godine starosti žene (neke klinike prihvataju i starije pacijentice ukoliko okolnosti i nalazi to dozvoljavaju)

 • dozvoljena je VTO za istopolne parove

 • dozvoljen je ROPA metod za lezbejske parove – jedna partnerka daje jajnu ćeliju, dok druga prima embrion i iznese trudnoću

 • dozvoljena je singl VTO (žena ne mora da ima partnera)

 • izbor pola bebe je dozvljen samo iz medicinskih razloga

 • dozvoljna je donacija jajnih ćelija, spermatozoida i embriona

 • dozvoljeno je zamrzavanje jajnih ćelija iz socijalnih razloga, kao i zamrzavanje embriona

 • dozvoljeno je preimplantacijsko genetsko testiranje embriona

 • dozvoljen je transfer maksimalno 3 embriona

Donacija: šta sve možemo znati o donorkama i donorima?

U Španiji jajne ćelije dolaze samo od zdravih žena između 18. i 34. godine i one su donorke bez novčane nadoknade. Liste čekanja su skoro nepostojeće, tj. vrlo lako i brzo se pronalaze donorke kompatibilne za žene iz većine krajeva svijeta. Donacija je potpuno anonimna. Identitet davaoca može se otkriti samo u izuzetnim slučajevima, a to je prije svega ozbiljan opasnost po život djeteta. Sa primaocima se ne dijele ni fizičke karakteristike donorke. Klinike su po zakonu obavezne da naprave fenotipsko podudaranje između davaoca i pacijentkinje – primaoca. To znači da klinike uparuju donorke i pacijentkinje koristeći osobine kao što su boja kože, kose i očiju, visina, težina, krvna grupa i druge. Neke klinike, pored toga, koriste tehnologiju prepoznavanja lica kako bi proces odabira donorke bio lakši. Sve donorke prolaze kroz psiho-fizičke analize, a neki od testova propisaih zakonom su: krvna grupa, HIV, hepatitis, sifilis, cistična fibroza, spinalna mišićna atrofija, kariotip, X-fragilni sindrom (nasljedna mentalna retardacija). Ponekad se ispituje i genetska istorija donorke, a sve one prolaze i psihološki test. Svaka donorka može imati najviše šestoro djece, nakon čega se briše iz registra kao potencijana donorka.

Za donore sperme važe slična pravila, s tim što je maksimalna starost donora sperme 50 godina. Broj djece iz donacije je takođe šest, kao i za donorke.

Zašto izabrati Španiju za postupak VTO?

 • godinama najčešće birana destinacija za donaciju reproduktivnog materijala u Evropi

 • odlične klinike na izuzetno atraktivnim lokacijama: Madrid, Barselona, Alikante, Valensija

 • liberalan Zakon koji dozvoljava VTO procedure svim parovima bez obzira na bračni status i seksualnu orjentaciju

 • veliki izbor anonimnih donorki i donora, razilite etničke pripadnosti

 • IVF stručnjaci sa impresivnim biografijama i radnim iskustvom

 • mogućnost kombinovanja VTO precedure i odmora na nekoj od najljepših svjetskih destinacija

Španija ima jedan od najliberalnijih zakona u Evropi kada je u pitanju reprodukcija, a i jako veliki broj klinika, te je to sve čini izuzetno popularnom destinacijom. Cijene procedura VTO u Španiji sa sopstvenim jajnim ćelijama i spermatozoidima se kreću od 4.100 eura do 7.100 eura, dok je za donaciju potrebno izdvojiti više, minimalno 6.000 eura pa i do 11.000 eura, zavisno od postupka i potrebnog materijala za donaciju. Prosječna stopa uspješnosti za tretmane sa doniranom jajnom ćelijom iznosi 54,6%.

 

Izvor: Eggdonationfriends

Foto: Freepik

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.