VTO u Češkoj

U Češkoj je prva beba iz VTO procedure rođena 1982. godine.

Češka se nalazi na drugom mjestu u Evropi po popularnosti kao destinacija za obavljanje VTO postupaka. Za sada, najpopularnija destinacija je Španija. U glavnom gradu, Pragu, je najveći broj klinika, a ukupno, u cijeloj državi ima više od 40 klinika i smatra se da su cijene procedura vrlo pristupačne u poređenju sa drugim evropskim državama.

Šta može, a šta ne može u Češkoj?

 • postupak se radi do 49. godine žene (48 godina i 364 dana)

 • dozvoljen je IVF postupak samo za heteroseksualne parove

 • dozvoljena je donacija jajnih ćelija i spermatozoida

 • dozvoljeno je zamrzavanje embriona i reproduktivnog materijala

 • izbor pola bebe je dozvoljen samo uz medicinsku indikaciju (u slučaju genetskog oboljenja koje jedan pol bebe može da naslijedi, a drugi ne, bira se pol bebe koja nema opasnost od nasljeđivanja oboljenja)

 • nije dozvoljeno da žena bez partnera ide u IVF postupak sa doniranim spermatozoidima

 • nije dozvoljeno istopolnim parovima da rade postupak

Iako ženi bez partnera nije dozvoljeno da uđe u postupak vantjelesne oplodnje, zakon u Češkoj je dozvolio da žena može priložiti pismeni pristanak muškarca koji svojim potpisom potvrđuje da ulazi sa ženom u postupak, iako ona koristi donirane spermatozoide. Šta ovo u praksi znači: parovi u kojima muškarac nema spermatozoida mogu koristiti donirane.

Donacija je anonimna i dokumentacija o doniranju se čuva 30 godina, a dozvoljeni su postupci ICSI, IVF, PGD, PGS i asistirani hečing. Broj embriona za vraćanje odlučuje par uz konsultacije sa ljekarom.

Kao i u drugim bližim državama i Češka ima koordinatore koji govore srpski jezik, pa komunikacija uglavnom ide preko njih do ljekara. Naravno potrebno je prije postupka poslati odgovarajuću dokumentaciju, pa tek onda dogovarati odlazak ili pratiti uputstva za tarapiju, a nju možete uzimati i kod kuće, sve do aspiracije, koja se radi u klinici u Češkoj.

Donacija: šta sve možemo znati o donorkama i donorima?

Kao što smo već rekli, donacija je anonimna, donorke moraju biti mlađe od 34 godine, a donori mlađi od 40 godina.

Informacije koje su dostupne parovima koji moraju na postupak VTO uz donirani materijal su fenotip (visina, težina, boja kose, očiju, kože), obrazovanje, interesovanja, posebne vještine, a neke klinike imaju i program upoređivanja lica radi lakšeg pronalaska što sličnije donorke ili donora, sve u cilju što više podudaranja.

Zakonski određeno testiranje donora u Češkoj obuhvata: HIV, sifilis, hepatitis, hlamidiju, neke određene viruse i tropske bolesti. Naravno, provjerava se medicinska i putna istorija da bi se potvrdilo da nije došlo do izloženosti donorke/donora nekom oboljenju, npr. malarije. Obavezni su i testovi na cističnu fibrozu, krvne analize i genetska testiranja.

Zašto izabrati Češku za postupak VTO?

 • Niže cijene u odnosu na ostale zemlje Evrope

 • Vrlo dobar standard u liječenju neplodnosti

 • Laka komunikacija sa medicinskim radnicima

 • Iskusni ljekari

 • Anonimnost donora

Klinike u Češkoj nude širok spektar usluga i sve vrste potpomognute oplodnje su regulisane zakononima osim surogata. Za surogat nema smjernica, pa tako nije ni dozvoljen.

Cijene za postupke sa sopstvenim reproduktivnim ćelijama se kreću od 2.700 do 5.700 eura, a sa doniranim materijalom može koštati od 4.500 do 8.000 eura.

Udruženje “Roda” vam, ukoliko ste članovi, nudi mogućnost popusta u nekoliko klinika u Češkoj. Za sve dodatne informacije budite slobodni da nas kontaktirate.

 

Izvor: Europe IVF, Šansa za roditeljstvoPronatal Češka

Foto: Pexels

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.