VTO procedura i dodatne metode – postoji li magično ljepilo za embrion?

Embryoglue predstavlja supstancu za koju istraživači vjeruju da pomaže implantaciji embriona. Embryoglue zapravo nije ljepilo, već supstanca koja sadrži visok nivo hijalurona.

Hijaluron je prirodno prisutna supstanca u materici žene, jajnicima i jajovodima i smatra se da pomaže materici da se pripremi za implantaciju embriona. Prirodno, nivo hijalurona u materici se povećava u vremenu kada se implantira embrion, pa stoga istraživači vjeruju da on igra ključnu ulogu u asistenciji implantacije.

 

Kako se Embryoglue koristi u VTO proceduri i kakve su šanse za trudnoću kada se koristi?

Jedan sat prije embriotransfera, embrioni se stavljaju u sredstvo obogaćeno Embryoglue-om. Cilj je da se supstanca veže sa embrionima. Embryoglue dovodi do gubljenja embrionalnog medijuma za prenošenje, postajući više sličan uterusnim tečnostima. Istraživači vjeruju da zgušnjavanje medijuma poboljšava njegovu sposobnost miješanja sa uterusnim tečnostima, što pomaže u sprečavanju odbacivanja embriona.

Kada je prvi put korišten, 2003. godine, kritičari su tvrdili da ne postoje dokazi koji pokazuju da je proizvod povećao stopu uspjeha VTO procedura. Ipak, postoje i neke druge studije koje dokazuju da on tu stopu povećava. Za sada, nijedna studija nije potvrđena. Parovima ostaje samo da vjeruju da ova metoda utiče na bolju implantaciju.

 

Kome se preporučuje Embryoglue?

Smatra se da je Embryoglue koristan za parove sa širokim spektrom medicinskih problema. Neke studije tvrde da je Embryoglue pomogao mnogim pacijentima, uključujući i starije žene i parove sa ponovljenom neuspjelom implantacijom embriona. Embryoglue, kažu, takođe povećava stope trudnoće za parove sa neobjašnjivom neplodnošću.

U suštini, parovi nisu dovoljno informisani o samoj metodi, te će sve što se čini kao dobra opcija uključiti u svoj VTO proces kako bi bar malo povećali šanse. Embryoglue svakako nije preskupa metoda što je dodatno čini zanimljivom, ali svakako ne garantuje trudnoću.

Ono što je još potrebno naglasiti jeste da Embryoglue ne oštećuje embrion, što je jako bitno. Naprotiv, korištenjem njega smanjuju se šanse za vanmateričnu trudnoću.

 

 

Izvor: Šansa za roditeljstvo

Foto: Europe IVF

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.