Utrogestan “na recept” i za proceduru VTO

Sa ponosom i velikim zadovoljstvom vas obavještavamo da smo zajedničkim snagama, uz podršku srodnih udruženja iz Doboja, Zvornika i Bijeljine, na listu A lijekova koje finansira Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, uspjeli staviti lijek Utrogestan koji se koristi u samom procesu vantjelesne oplodnje (VTO), a do sada ga je Fond finansirao uglavnom poslije potvrđene trudnoće, tj. u slučaju opasnosti od spontanog pobačaja, jer je indikacija bila nedovoljno definisana.

Šta ovo u praksi znači?

Sve žene koje budu u procesu VTO, od 15.01.2022. godine imaju pravo na besplatan Utrogestan. Recept izdaje ginekolog koji sa Fondom ima sklopljen ugovor o finansiranju.

Prenosimo u cjelosti i zvanično saopštenje Fonda, dato 15.12.2021. godine:

“Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske za lijek „progesteron“ (utrogestan) i „didrogesteron“ koji se nalaze na Listi A lijekova koji se izdaju na recept precizirao je medicinsku indikaciju kako bi i svim ženama koje se nalaze u postupku vantjelesne oplodnje bilo omogućeno propisivanje ovog lijeka na recept, ukoliko im je potreban.

Ovu izmjenu danas je usvojio i Upravni odbor Fonda zdravstvenog osiguranja RS, a ona je donesena na prijedlog udruženja porodica koje se bore sa sterilitetom i počeće da se primjenjuje 15. januara naredne godine.

Iako su se i ranije ovi lijekovi na recept u određenim slučajevima mogli propisivati i ženama koje su u postupku vantjelesne oplodnje, i to pod indikacijom „prevencija ponavljanih pobačaja“, u cilju preciznosti i da spriječimo sve eventualne nedoumice u praksi, Fond je konkretnije precizirao indikacije za ovaj lijek. Tako da pored ranijih indikacija -prijetećeg pobačaja, opasnosti od prijevremenog porođaja, prevencije ponavljanih pobačaja, navedena je i indikacija da se lijek može propisati „u postupku vantjelesne oplodnje“. Fond na ovaj način želi da maksimalno pojednostavi procedure propisivanja lijekova na recept i da spriječi sva eventualna nerazumijevanja u praksi, a budući da su izmjene usvojene na prijedlog udruženja pacijenata, to je još jedna potvrda da Fond uvažava potrebe osiguranika i svakodnevno analizira primjenu propisa u praksi. Napominjemo da ove lijekove na recept propisuju ginekolozi koji imaju ugovor sa Fondom, odnosno koji imaju šifru za propisivanje lijekova na recept. Podsjećamo da je Fond još 2018. godine počeo da finansira lijek „utrogestan“ i time značajno finansijski rasteretio trudnice, jer se ovaj lijek veoma često propisuje.”

Smatramo ovaj potez Fonda primjerom dobre volje i saradnje i nadamo se da ćemo i u budućnosti imati pomaka u ovoj oblasti i zajedničkim snagama raditi za bolje svih nas. A sve za jedan cilj: da nas bude više.

 

Izvor: FZO RS

Foto: Besins Healthcare

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.