Stope uspjeha VTO: da li je statistika “lažna nada”?

Iz ugla pacijenta, stopa uspjeha vantjelesne oplodnje treba da znači vjerovatnoću da će vaša VTO biti uspješna, odnosno završiti se rođenjem živog djeteta, što i jeste cilj liječenja. Većina klinika u Evropi prikazuje stope uspjeha vantelesne oplodnje kao procenat pacijentkinja koje zatrudne. Najčešće se vjerovatnoća za zatrudnjivanje računa u odnosu na broj embriotransfera, a ne na započeti ciklusi VTO. To je takozvana IVF stopa trudnoće.

Takva statistika obično daje prosječnu stopu uspjeha između 30-50%.

U većini klinika se statistike prikazuju za različite starosne grupe pacijenata. U tom slučaju, razlike u stopama uspjeha u zavisnosti od starosti će biti veoma velike. Generalno, kod mlađe žene vjerovatnoća uspješnog liječenja statistički je veća.

Na prvi pogled sve djeluje jasno, ali ako analiziramo prikazane podatke, ispostaviće se da tako predstavljena statistika ne uključuje cikluse vantjelesne oplodnje u kojima iz različitih razloga nije došlo do embriotransfera. Drugi načini za računanje stope uspješnosti VTO, tj. oni koji uključuju sve cikluse jesu:

Kliničke trudnoće/broj započetih ciklusa VTO

Živorođena djeca/broj započetih ciklusa VTO

Neće svaki pacijent koji započne VTO ciklus imati embrione na raspolaganju, zato će statistika izračunata za započeti ciklus VTO (uključujući ciklus u kojem nije dobijen nijedan embrion) biti mnogo niža. U prosjeku, 10-35% započetih VTO ciklusa može se završiti prije embriotransfera.

Takođe, prikazani podaci se obično usredsređuju na statističke šanse za trudnoću, a ne na rođenje djeteta. Ovo je još jedan element koji će značajno smanjiti statistiku, u prosjeku za 10%, jer trudnoća se može završiti i pobačajem. Potrebno je uzeti u obzir mnogo faktora koji mogu imati ogroman uticaj na prikazane vrijednosti.

                                    Stopa uspjeha na osnovu broja započetih VTO ciklusa i živorođene djece

Stopa uspjeha na osnovu broja započetih VTO ciklusa i živorođene djece

Kada uzmemo u obzir stope uspješnosti liječenja po započetom ciklusu (Grafikon 2), a ne embriotransferu, vjerovatnoća trudnoće za ženu mlađu od 35 godina je približno 38% sa stopom živorođene dece od 33%, dok je za žene starije od 44 godine otprilike 3% i 1%. Jasno je da su ove vrijednosti mnogo niže nego za stope uspjeha VTO izračunate po embriotransferu (Grafikon 1).

U prosjeku, procenat programa VTO u kojima iz različitih razloga ne dolazi do embriotransfera je oko 10-30% u zavisnosti od starosti žene. Prilikom izračunavanja stope uspjeha VTO na osnovu embriotransfera, programi VTO koji su završeni ranije, a samim tim i prije embriotransfera, nisu uključeni u ove statistike.

Gdje potražiti provjerene podatke?

Većina zemalja ima organizacije koje prate klinike u pogledu kvaliteta i uspješnosti VTO. Jedna od evropskih organizacija koje objavljuju statistiku na osnovu veoma velikog broja sprovedenih VTO ciklusa jeste ESHRE, Evropsko društvo za ljudsku reprodukciju i embriologiju, organizacija okuplja evropske klinike i sprovodi monitoring stope uspeha vantelesne oplodnje. Ovoj organizaciji podatke šalju i klinike iz BiH.

 

Izvor: Šansa za roditeljstvo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.