Šta ljudi zaista znaju o muškoj neplodnosti

Sterilitet nepravedno, ali u velikoj mjeri najviše utiče na žene.

Žena je ta koja zatrudni, ili ne u nekim slučajevima, žena je ta koja se često podvrgava mnogim tretmanima vezanim za sterilitet. Kada par krene na put vantjelesne oplodnje (VTO), žena je ta koja doživljava ponovljene, a ponekad i invazivne procedure i analize. Tokom VTO postupka žene se podvrgavaju hormonskoj stimulaciji, dok je uloga muškarca obično ograničena na davanje uzorka sperme.

Sve ovo je vremenom dovelo do toga da kada par ima problema sa začećem, pretpostavlja se da problem leži u ženskom partneru. Međutim, muška neplodnost igra ulogu u mnogim slučajevima. Pogled na sterilitet usredsređen samo na ženski sterilitet ne samo da predstavlja psihološki i klinički teret za žene, već je takođe doveo do toga da muškarci uglavnom izostaju iz javnih razgovora o neplodnosti. Oni muškarci koji traže podršku možda nerado govore o svojoj neplodnosti, rizikujući da budu stigmatizovani ili osramoćeni.

Šta muškarci mogu da urade po pitanju ovoga?

Jedan od problema jeste starost muškaraca, odnosno para. Prema novijim istraživanjima, prosječna starost žena na porođaju u Evropi je 30,8 godina. Ovi brojevi su pokazatelj velikih promjena koje donosi moderno doba – parovi sve stariji ulaze u proces proširenja porodice. Ako uzememo u obzir činjenicu da je sterilitet češći kod parova u kasnijim godinama, logično je da se i ukupan broj parova sa sterilitetom povećava.  Procjenjuje se da se uzrok neplodnosti odnosi na ženskog partnera u 38% slučajeva, a muškog partnera u 20% slučajeva. Vjeruje se da je 27% slučajeva posljedica problema oba partnera.

To znači da, uprkos impresivnim poboljšanjima u dijagnostici ljudske reprodukcije poslednjih godina, 15% parova ostaje bez specifičnog dijagnostikovanog uzroka steriliteta.

Kao i kod ženske neplodnosti, muška neplodnost nije ničija “greška”. Međutim, treba zapamtiti da u do 50% slučajeva u kojima parovi ne mogu da imaju bebu prirodnim putem, muški partner može doprinijeti osnovnom uzroku neplodnosti.

Lista potencijalnih uzroka muške neplodnosti je velika, u rasponu od problema sa funkcijom testisa do hormonskog disbalansa. Najčešće stanje koje se povezuje sa sterilitetom kod muškarca je smanjen broj spermatozoida. Međutim, kod više od 20% njih analiza sperme je normalna, pa je konačna dijagnoza nejasna.

Da se podsjetimo: sterilitet se definiše kao nemogućnost seksualno aktivnog para koji ne koristi kontracepciju da zatrudni u jednoj godini i vjeruje se da pogađa najmanje jednog od svakih šest mladih parova. Kod steriliteta, tj. njegovog liječenja ili pocedure vantjelesne oplodnje, najbitnije je vrijeme – na vrijeme se javiti ljekaru, odraditi potrebne analize i započeti sa postupkom.

 

Foto: www.pexels.com

Izvor: http://www.fertilityeurope.eu

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.