Šta kada shvatimo da moramo na VTO – donošenje odluke o tretmanu

Jednom kada ste saznali da imate problem sa začećem i da je mala verovatnoća da do istog dođe prirodnim putem, sledeći korak je donošenje odluke o onome što sledi, odnosno o tome kako ćete pristupiti problemu. Podaci iz SAD-a (podataka sa naših prostora nažalost nema) pokazuju da se svega nešto više od 50% parova odluči za neki od tretmana asistirane reprodukcije. Donošenje odluke o tretmanu nije nimalo jednostavan proces i često podrazumeva puno premišljanja, razgovora i istraživanja. Neki se na ovaj korak odluče prilično „lako“, prihvatajući ga kao nešto što prirodno sledi, drugi pak razmatraju druge opcije i dvoume se.

U bilo koju od ovih kategorija da spadate, postoji nekoliko stvari na koje je važno da obratite pažnju:

  • Trudite se da odluku donosite zajedno sa partnerom – u svojoj praksi susretala sam se sa parovima koji imaju oprečna mišljenja o vantelesnoj oplodnji i tome da li bi trebalo da se upuste u to, ili pak gde jedan od partnera ima utisak da nije učestvovao u procesu donošenja odluke. Takođe, susretala sam se i sa ženama koje imaju utisak da su svu odgovornost preuzele one i da ih partner samo „slepo prati“ i nije dovoljno uključen. Pokazano je da su parovi koji zajedno donose odluku o tretmanu parovi koji su zadovoljniji svojim odnosom i imaju manje nivoe stresa.

  • Istražite sve što vas zanima o asistiranim reproduktivnim tehnologijama kao i u svakom procesu donošenja odluke, i u ovom slučaju su informacije te koje su jako važne. Učinite iskustvo tretmana što poznatijim time što ćete saznati sve što vas zanima o samom procesu. Pokazano je da su informacije te koje snižavaju nivo stresa.

  • Oprez! Nekad nije dobro imati previše informacija – bez obzira na dokazano „lekovito dejstvo“ istih, previše informacija u ovoj situaciji nekada može biti ometajući faktor i dovesti do povećanja stresa. Trudite se da pratite svoje potrebe i imate informacija koliko vam je neophodno. Za ovo je dosta važno da imate lekara u koga imate poverenja i kom možete da se prepustite.

  • Ne zaboravite da je donošenje odluke proces – dajte sebi dovoljno vremena za donošenje odluke, ukoliko je potrebno svakodnevno razgovarajte sa svojim partnerom, raspitajte se kod ljudi koji već prolaze kroz tretman, konsultujte sa više lekara. Uzmite za ovaj proces vremena koliko vam je potrebno da budete sigurni u svoju odluku.

  • Obezbedite sebi potrebnu podršku – donošenje odluke o tretmanu nije jednostavno. Ponekad je ovo prilično izazovan proces, naročito ako ste zbunjeni i imate utisak da niste do kraja prihvatili da imate problem sa začećem. U ovoj situaciji, bilo bi dobro da imate podršku od bliskih osoba ili osobe, nekoga sa kim možete da podelite kroz šta prolazite, što je pokazano da ostvaruje pozitivne efekte na mentalno zdravlje.

  • Sasvim je u redu da promenite svoju odluku u bilo kom momentu – Imala sam prilike da se susrećem sa parovima koji govore rečenice tipa „Sad kad smo se upustili u sve ovo, nema nazad.“. Važno je da imate na umu da je svaka odluka podložna promeni i da je u redu ako na tom putu shvatite da možda u ovom momentu odluka nije bila dobra za vas, kao i da u nekom drugom momentu nastavite sa sprovođenjem iste.

 

Autor teksta: Jovana Jestrović – doktor psiholoških nauka

Foto: Pexels

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.