Šta kada prođe godina, a beba ne dolazi? Psihološko suočavanje sa sterilitetom.

Većina ljudi želi da se ostvari u ulozi roditelja i vjeruje da će, kada to budu poželjeli, to lako i prirodno doći.

Kod većine, zaista, i bude tako. Ipak, postoje oni kod kojih se ovaj očekivani scenario ne dešava. Statistike pokazuju da se otprilike svaki šesti par suočava sa teškoćama prilikom začeća. Ovi parovi, nasuprot očekivanom, nerijetko prolaze veoma dug i iscrpljujuć put kako bi ostvarili svoj cilj.

Ukoliko niste od onih koji su prije nego što su počeli da se bave potomstvom saznali da imaju neke poteškoće, vrlo vjerovatno ćete, tek kada shvatite da prolaze mjeseci i mjeseci i ne dolazi do začeća, otkriti da imate problem tek kada odete kod ljekara. Prva reakcija na ovo saznanje je šok i nevjericaotkud to da se ovo meni dešava?! Osjećate se zbunjeno, zatečeno, želite da provjerite još ovo i ovo i ovo i da se posavjetujete sa još nekim doktorom jer to nije ono što ste očekivali. U ovoj fazi javljaju se pitanja „Zašto baš ja?“, nakon čega slijedi promišljanje o tome da li ste možda nešto nekad pogrešno uradili, što može biti u osnovi sadašnjeg problema i prebiranje cjelokupne prošlosti po glavi.

U ovom momentu, važno je da zastanete i proradite informaciji koju ste dobili i radite na prihvatanju problema. Ovo, naravno, nije lako. Ipak, važno je napomenuti da neplodnost predstavlja višestruke gubitke. Za početak, gubitak iskustva ostvarivanja u ulozi roditelja kad poželimo i odlučimo da radimo na tome. Navedeno nije lako za prihvatiti. Pokušajte da uradite sledeće:

  • Zastanite, obradite sve informacije koje ste dobili, dajte sebi vremena da ostanete sa svojim mislima i emocijama i da ih posložite, koliko vam situacija dozvoljava.

  • Razgovarajte sa partnerom, pitajte ga kako je on sa saznanjem da ostvarivanje u roditeljskoj ulozi neće ići baš tako glatko.

  • Pronađite ljekara u koga imate povjerenja i posavjetujte se sa njim o daljim koracima.

Nerijetko se dešava da parovi jako brzo uđu u čitav proces, iz straha da ne zakasne i ne gube vrijeme. Ovo je, naravno, sa medicinske strane zaista važno. Ipak, ono što je takođe važno jeste da vi budete dobro i da i vaše mentalno zdravlje uzmete u obzir. Pokazano je da stres ima negativne efekte na cjelokupan proces suočavanja sa neplodnošću, stoga je važno da prije preuzimanja narednih koraka budete sigurni da ste uzeli dovoljno vremena za sebe.

Prihvatanje da imate problem je zaista važno, ali mi je važno da naglasim i da nekada ovo ide teže nego što biste očekivali i da je to prirodno i normalno. Ukoliko procjenjujete da vam je teško da prihvatite i osjećate se zaglavljeno, ne libite se da  kontaktirate psihologa i da uz stručnu podršku izađete na kraj sa neprijatnim emocijama i osnažite se za dalji proces suočavanja.

 

Piše: Jovana Jestrović – doktor psiholoških nauka

Foto: Pexels

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.