7 stvari na koje bi muškarci trebali pripaziti

Muška neplodnost igra ulogu u više od trećine slučajeva parova koji ne uspijevaju da začnu dijete nakon najviše godinu dana nezaštićenih polnih odnosa. Ona je posljedica niske proizvodnje spermatozoida, abnormalne funkcije spermatozoida ili blokada koje sprečavaju izlaz spermatozoida. Bolesti, povrede, hronični zdravstveni problemi, način života i drugi faktori mogu igrati ulogu u izazivanju muške neplodnosti.

Nemogućnost začeća je stresna i frustrirajuća, ali dostupan je niz tretmana protiv muške neplodnosti.

Spermatozoidi mogu biti mali moćni plivači, to je sigurno, ali ipak nisu baš uvijek žilavi. Mnogi faktori, koji se čine kao sitnice, mogu ih oslabiti, čineći ih beskorisnim i tako uticati namušku plodnost.

Muškarci su često neupućeni u faktore koji utiču na njihovu neplodnost, a ispod je lista 7 stvari na koje bi trebalo pripaziti jer utiču na spermatozoide.

 • Previše testosterona

  Možda djeluje čudno, ali zaista može biti previše testosterona. Da, potrebno je puno testosterona da bi se proizveli spermatozoidi, ali suplementi testosterona, zapravo, mogu imati negativan efekat na proizvodnju spermatozoida. To je zato što previše testosterona isključuje hipofizu, žlijezdu koja reguliše proizvodnju spermatozoida u testisima. Neki naučnici su čak predložili upotrebu testosterona kao muške kontracepcije, ali istraživanja efikasnosti ovoga su rijetka. U svakom slučaju, kontrolišite nivo testosterona ako želite da dođe do začeća i možda ćete pronaći odgovor.

 • Ne konzumirajte marihuanu

  Hemikalija u marihuani zbog koje se osjećate opušteno, tetrahidrokanabinol (THC) može uticati na broj spermatozoida i držati ga nižim od idealnog. THC imitira testosteron, pa pušenje marihuane izlaže spermatozoide hormonskoj neravnoteži, koja može dovesti do opadanja broja spermatozoida. Zapravo, marihuana nije jedina stvar koja može uticati na muške hormone. Česta upotreba opojnih droga, poput derivata morfijuma (Dilaudid), može prouzrokovati nagli pad nivoa testosterona. Kada se to desi, smanjuje se proizvodnja spermatozoida kod muškaraca, kao i seksualni nagon.

 • Pušenje duvana

  Toksini u duvanskom dimu mogu izazvatisporo kretanje spermatozoida, stanje poznato kao “lijeni spermatozoidi”. Takođe, duvan može oštetiti DNK ćelije spermatozoida. Cigarete ih mogu oštetiti, čak i ako je muškarac pasivni pušač.

 • Toplota

  Toplota je izuzetno opasna za proizvodnju spermatozoida. Testisi, u kojima se proizvode spermatozoidi, hladniji su za oko 4 stepeni Celzijusa od ostatka tijela. Tako je priroda uredila. Ako temperatura testisa poraste iznad tog nivoa, spermatozoidi se neizbježno usporavaju. Iako ovo nije precizno dokazano, jedno istraživanje je pokazalo da redovno kupanje u vrućoj kupki ili džakuziju može naškoditi plodnosti. Druga istraživanja su pokazala da čak i držanje laptopa u krilu može imati isti negativan efekat. Naravno, postoji mnogo beba koje su začete od strane muškaraca koji se kupaju toplom vodom i koriste prenosne računare, ali treba pripaziti.

 • Zračenje

  Radio-talasi koje emituju mobilni telefoni mogu oštetiti spermatozoide, pokazale su studije. Iako se podrazumijeva da će muškarce zaštititi odjeća, dok nauka ovo u potpunosti ne potvrdi, vjerovatno ima smisla da muškarci drže mobilne telefone negde drugdje, a ne u džepu.

 • Težina

  Gojaznost je povezana sa lošim spermatozoidima, snižavanjem nivoa testosterona i povećanjem nivoa ženskog hormona estrogena (kojeg u malim količinama imaju svi muškarci). Što je muškarac deblji, to je njegova hormonska slika gora, a samim tim ima i više problema sa spermatozoidima.

 • Rendgen
  Zračenje, uključujući i zračenje rendgenskim zracima, može usporiti proizvodnju spermatozoida unutar testisa. Što je veće zračenje, to je duže potrebno spermatozoidu da se oporavi. Dugotrajno izlaganje rendgenskim zracima može muškarce učiniti trajno sterilnima, ali povremeni rendgen, kažu stručnjaci, ne bi trebalo da muškarce izlaže trajnom riziku.

 

Izvor: https://sansazaroditeljstvo.org.rs/dragi-muskarci-pripazite-na-ovih-7-stvari/

Foto: Freepik

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.