Inseminacija – preduslovi, procedura, šanse i rizici

Intrauterina inseminacija (IUI) je jedan od postupaka medicinski pomognute oplodnje kojom se prethodno obrađen uzorak sperme unosi u matericu u vrijeme ovulacije i na taj način se povećava mogućnost oplodnje i začeća. Prvi preduslov za IUI jesu uredni, prohodni jajovodi i određen kvalitet uzorka sperme.

U idealnom slučaju na taj način se postiže trudnoća kod slučajeva gdje to nije bilo moguće ranije. Intrauterina inseminacija kod koje se uzorak sperme ubacuje u uterus je najčešći vid vještačke inseminacije. Iako procenat trudnoća kod parova kod kojih je primjenjena nije tako visok kao kod nekih naprednijih tehnika, ova procedura ima veliku prednost – to je jednostavna procedura sa rijetkim nuspojavama. Iz tog razloga je ljekari preporučuju kao početnu proceduru u liječenju steriliteta.

Kako teče postupak inseminacije?

Inseminacija se u zavisnosti od indikacije može izvesti u spontanom i indukovanom ovulatornom ciklusu, što se sve češće provodi jer povećava šanse za uspjeh, ali s druge strane i rizik od višeplodnih trudnoća. Po pravilu, blaga stimulacija se provodi uz terapiju poput citrata, klomfena i dr. U toku stimulacije ultrazvukom se prati rast folikula i period ovulacije se tempira uz injekcije. Krajnji cilj jeste da se u periodu ovulacije poveća kvalitet i gustina spermatozoida tačno na mjestu mogućeg oplođenja jajne ćelije. Kada se ustanovi period ovulacije, muški partner daje materijal (ejakulat) na obradu. Prije ovog postupka preporučena je apstinencija u periodu od 2 do 4 dana. Tada se radi centrifugiranje uzorka, izdvajaju se koncentrovani sermatozoidi i odstanjuje se sjemena tekućina. Ovaj postupak traje oko dva sata, stoga će možda biti potrebno da muški partner dođe u kliniku ranije kako bi seova postupak obavio do vremena kada je zakazan postupak. Sam postupak inseminacije je izuzetno jednostavan i brz. Žena leži na ginekološkom stolu, a doktor stavi speculum da bi se vidio grlić materice. Kateter (uska cijev) se uvodi kroz grlić u matericu i kroz njega se polako ubrizgava koncentrovani pripremljeni uzorak spermatozoida koji dalje putuju do jajovoda, tj. mogućeg mjesta oplođenja jajne ćelije. Obično je ovaj postupak bezbolan, ali neke žene mogu imati blage grčeve. Takođe, moguća je pojava blagog sekreta dan ili dva nakon IUI.

Kratko rečeno – inseminacija je ubacivanje sjemene tečnosti u matericu žene u ovulatornom periodu praćeno folilukometrijom i pod nadzorom ljekara.

Šanse za uspjeh

Uspjeh inseminacije varira u zavisnosti od osnovnog uzroka neplodnosti. Inseminacija najbolje djeluje kod pacijenata sa neobjašnjivom neplodnošću, kod žena s cerviksom tj.grlićem koji ograničava prolaz spermatozoida i muškaraca koji nisu u mogućnosti efikasno ejakulirati. Naprimjer, za neobjašnjivu neplodnost, stopa trudnoće s IUI dvostruko je veća od bilo kakvog liječenja. IUI ne djeluje dobro kod muškaraca koji proizvode malo spermatozoida ili imaju ozbiljne abnormalnosti u spermogramu i ne pomaže ženama koje imaju ozbiljnu bolest jajovoda, umjerenu do tešku endometriozu ili infekciju zdjelice (donjeg trbuha) u anamnezi. Ostali tretmani plodnosti su bolji za ove pacijente. Ukoliko se oplodnja vrši svakog mjeseca sa svježim ili zaleđenim uzorkom spermatozoida, stopa uspjeha može biti veća. Stope uspjeha zavise i od toga da li se koriste lijekovi za plodnost, od starosti žene i od tačne dijagnoze neplodnosti kao i mnogih drugih faktora.

Postoje li rizici?

IUI ne povećava rizik od nastanka bilo kakvih urođenih mana, a i rizik od razvoja infekcije nakon inseminacije je mali. Jedini rizik jeste višeplodna trudnoća, ukoliko je žena pod terapijom za povećanje broja jajnih ćelija koje će se osloboditi za vrijeme ovulacije.

Izvor: Bona Dea,Šansa za roditeljstvo

Foto: Šansa za roditeljstvo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.