NK ćelije – da li nas tijelo “brani” od trudnoće?

Receptivnost endometrijuma ključni je faktor za (ne)uspjeh implantacije nakon VTO. A za receptivnost, pa i započinjanje trudnoće, presudan je imuni sistem, smatraju mnogi stručnjaci, čak do te mjere da i odabir izuzetno dobre blastociste ne donosi uspješnu implantaciju i konačan uspjeh.

NK ćelije ili prirodne ubice (natural killer) i njihova moguća povezanost s neobjašnjivom neplodnošću, ponovljenim neuspjehom implantacije i ponovljenim pobačajem pomalo je i kontroverzna tema u svijetu liječenja neplodnosti. Podjela mišljenja zbunjuje ljekare i često ostavlja pacijente u nedoumici. Evo što trebate znati kako biste mogli donositi odluke o ispitivanju i liječenju NK ćelija.

Šta su NK ćelije?

Iako im naziv djeluje pomalo neprijateljski ove ćelije nam nisu neprijatelji. One su zapravo važan dio imunog sistema. Postoje razne vrste NK ćelija, zavisno od toga gdje se nalaze u tijelu i kakva im je molekularna građa. Kada se radi o plodnosti, postoje dvije vrste prirodnih NK ćelija koje treba znati i razumjeti: periferne i NK ćelije materice.

NK ćelije koje cirkulišu u krvotoku poznate su kao periferne ili pNK ćelije. Njihov primarni zadatak je identifikovati strane napadače koji mogu ugroziti tijelo – virusi, ćelije raka i sl. Prepoznavanje i obilježavanje stranog “osvajača” dovodi do niza bioloških događaja koji završavaju uništenjem “neprijateljske” ćelije.

NK ćelije koje se nalaze u materici poznate su kao uNK. Savremena medicina još ne razumije u potpunosti njihovu ulogu, ali se zasigurno zna da igraju važnu ulogu u pripremi endometrijuma za embriotransfer, a pretpostavlja se da igraju važnu ulogu i u razvoju posteljice u ranoj trudnoći.

Neka istraživanja tvrde da su uNK ćelije najrasprostranjenija imuna ćelija u materici, te ih vide kao objašnjenje zašto neke žene ne mogu ostvariti začeće, ne mogu dobiti pozitivan test trudnoće nakon uspješnog prenosa embriona ili su imale više spontanih pobačaja. Ta istraživanja predlažu testove koji mogu pokazati jesu li abnormalno visoki nivoi NK ćelija potencijalni problem, te predlažu imunološke terapije koje mogu poboljšati izglede za živorođeno dijete.

Ispitivanje NK ćelija kontroverzno je u svijetu plodnosti. Ne postoje čvrsto utvrđene smjernice za ono što bi se u svrhe ispitivanja plodnosti smatralo neobično visokim nivoima NK ćelija. Čak se i pojedinačna istraživanja na tu temu koriste na različite načine kako bi ukazala na visok ili normalan rezultat testa NK ćelija. Ljekari koji vjeruju da je testiranje NK ćelija korisno, tumače rezultate na temelju svog kliničkog i profesionalnog iskustva.

Takođe, ono što ocjenu rezultata ispitivanja NK ćelija čini još složenijim jeste to što količina prirodnih ćelija ubica prisutnih u organizmu značajno varira na osnovu više faktora, uključujući:

  • Dan ciklusa (tokom menstrualnog ciklusa)

  • Doba dana

  • Nedavna ili trenutna bolest

  • Nivo stresa

  • Vježbanje

  • Godine

Testiranje perifernih NK ćelija je test krvi i nastoji da izmjeri procenat i količinu NK ćelija u krvotoku.

Testiranje NK ćelija materice može se uraditi samo putem biopsije endometrijuma. Ovo se može uraditi zajedno sa drugim testovima koji opravdavaju biopsiju endometrijuma. Kao i kod perifernog testiranja NK ćelija, ideja je da se sagleda količina i procenat prirodnih NK ćelija materice.

Biopsija endometrijuma uključuje ubacivanje tankog katetera kroz cerviks i matericu. Za učvršćivanje ili širenje grlića materice može se koristiti stezaljka. Kada se kateter postavi kroz grlić materice i u matericu nekoliko centimetara, doktor ga pomjera i na taj način lagano struže zid materice. Ovako se prikuplja uzorak. Postupak traje 10 do 15 minuta i može izazvati grčeve. Preporučuju se lijekovi protiv bolova. Postoji rijedak ali potencijalni rizik od infekcije.

Mogući tretmani

Intravenski imunoglobulin je sterilisan IgG – specijalizovani protein imunog antitijela – ekstrahovan iz donacija krvne plazme. Daje se intravenski. Prvobitna originalna upotreba za IVIg je za ljude sa kompromitovanim imunološkim sistemom, ali tretman se takođe koristi i za razne bolesti, uključujući sumnjive imunološke probleme sa plodnošću. Pošto se IVIg uzima iz donacija krvne plazme, postoji nedostatak snabdijevanja i troškovi liječenja mogu biti veoma visoki.

Intralipidi su intravenozno dat nutritivni dodatak koji se sastoji od sojinih i masti jaja, glicerina i vode. Obično se intralipidi koriste za liječenje pacijenata sa malnutricijom (poremećaj nutritivnog statusa) povezanom sa bolešću. Neke moguće nuspojave intralipida uključuju glavobolju, vrtoglavicu, umor, mučninu, povraćanje i znojenje. Postoji vrlo rijedak (manje od jedan posto) rizik od potencijalno opasne alergijske reakcije. U poređenju sa IVIg, neke studije su otkrile da su intralipidi pokazali slične procente povećanja stope trudnoće  i smanjenja stope pobačaja. Intralipidi su znatno jeftiniji od IVIg – koštaju nekoliko stotina dolara (za višestruke infuzije prije transfera embriona i poslije pozitivnog testa na trudnoću) umjesto hiljada dolara, kao što je IVIg. Kao i za IVIg, da li je intralipid, zaista, poboljšao stopu uspjeha VTO i smanjio stopu pobačaja još uvijek nije jasno.

Prednizolon je kortikosteroid koji se koristi za liječenje raznih bolesti i oboljenja – alergijske reakcije, astma, artritis i druge upalne bolesti.  Oralni prednizolon ima relativno mali rizik kada se uzima kratkoročno i značajno je jeftiniji od intralipida ili infuzija IVIg. Neke od uobičajenih nuspojava prednizolona uključuju povećanje apetita, povećanje težine, razdražljivost i razvijanje okruglog lica. Prednizolon se smatra lijekom kategorije D, te može izazvati anomalije ploda u određenim situacijama. Istraživanja su pokazala da prednizolon povećava rizik od rascjepa usne i može smanjiti masu rođenja kod novorođenčadi. Nisu poznati svi potencijalni rizici za nerođenu bebu. Neke studije su pokazale poboljšanja u ishodima sa prednizolonom, dok druge nisu našle bilo kakve koristi.

Studije koje se  zalažu za testiranje i liječenje  povišenih nivoa NK ćelija kažu da je neetično uskratiti liječenje ženama i parovima uopšte, koji se trude ostvariti začeće – čak i ako dokazi za taj tretman nisu posebno jaki. One studije koje su protiv testiranja i liječenja povišenih vrijednosti NK ćelija kažu da je neetično naručivati dijagnostičke pretrage i činiti postupke koji su invazivni i skupi, a koji se još ne dokazuju korisnim. Takođe, kažu da je pogrešno izlagati žene imunološkim terapijama koje dolaze s rijetkim, ali potencijalno ozbiljnim rizicima.

Prije nego se upustite u bilo kakav tretman, ili od njega odustanete, imajte na umu da je uvijek u redu potražiti drugo, pa i treće mišljenje i na osnovu povjerenja ali i iskustva ljekara kom ste se obratili donijeti odluku.

 

Izvor: Poliklinika IVFŠansa za roditeljstvo

Foto: Freepik

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.